Τηλ: 210 9374351-210 9374369|info@politexno.gr

Αρμόνιο-Συνθεσάιζερ-Πλήκτρα

Η ιστορία των πληκτροφόρων ηλεκτρικών οργάνων (και αργότερα ηλεκτρονικών οργάνων) είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχίζει από την κατασκευή και κατοχύρωση σαν εφεύρεση του Telharmonium το 1897. Το Telharmonium ήταν ένα ηλεκτρικό όργανο με πλήκτρα το οποίο ζύγιζε 200 περίπου τόνους, χρειαζόταν 6 βαγόνια για να μεταφερθεί και δύο ανθρώπους για να το παίξουν.

Φυσικά από τότε μέχρι σήμερα έγιναν τεράστιες αλλαγές. Τα σημερινά αρμόνια και συνθεσάιζερ ζυγίζουν από 7 μέχρι 17 περίπου κιλά τα περισσότερα, και οι δυνατότητες που έχουν είναι τεράστιες. Υπάρχουν πολλά είδη αλλά γενικά όλα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Όργανα όπως το ηλεκτρονικό πιάνο και το αρμόνιο (organ) παρ’ όλο που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία (ψηφιακή) για να παράγουν τους ήχους τους δεν ονομάζονται συνθεσάιζερ γιατί χρησιμοποιούν μόνο ένα περιορισμένο (αν και μεγάλο) αριθμό διαφορετικών ήχων.

Το συνθεσάιζερ (συνθέτης ήχου) είναι βασικά ένα ηλεκτρονικό όργανο στο οποίο έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ήχο ρυθμίζοντας με ακρίβεια την συχνότητά του (τονικό ύψος), την χροιά, την ένταση και την διάρκειά του.

Δεν είναι απαραίτητο ένα συνθεσάιζερ να έχει πλήκτρα. Υπάρχουν συνθεσάιζερ που έχουν μόνο ρεοστάτες και διακόπτες για τον έλεγχο και την δημιουργία των ήχων. Παρ’ όλα αυτά όμως ο πιο εύκολος και διαδεδομένος τρόπος για να παράγουμε ήχους σε ένα συνθεσάιζερ είναι το πληκτρολόγιο (όμοιο με του πιάνου) μαζί με τους ρεοστάτες και τους διακόπτες. Τα πλήκτρα επίσης μπορούν να λειτουργήσουν σαν διακόπτες.

Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των μικροεπεξεργαστών, σχεδόν όλα τα ημιεπαγγελματικά και επαγγελματικά αρμόνια λειτουργούν και ως συνθεσάιζερ δίνοντάς μας την δυνατότητα να παίξουμε σχεδόν ότι μουσική θέλουμε. Μπορεί να αναπαράγει ακόμα και τον πιο περίεργο και σπάνιο ήχο, να δημιουργήσει νέους ήχους, μέχρι και συμφωνική μουσική. Οι δυνατότητες του οργάνου αυτού εξαρτώνται από την φαντασία του χειριστή.

Διδάσκουν:
  Εκίζογλου Απόστολος

2017-11-08T22:32:50+00:00