Τηλ: 210 9374351-210 9374369|info@politexno.gr

Μπαλέτο

Το μπαλέτο είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη ballare (ballet), που σημαίνει «χορεύω». Έχει εξελιχθεί σε είδος χορού υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, με δική του ορολογία και δομική σύσταση. Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ενώ πολλοί συνθέτες έχουν γράψει μουσική ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Το μπαλέτο διδάσκεται σε σχολές ανά τον κόσμο, σε καθεμία από τις οποίες εναποτίθενται στοιχεία του πολιτισμού και της ιδιοσυγκρασίας του κάθε λαού. Ο χορός αυτός καθαυτός καθορίζεται στα βήματα και τις κινήσεις του, ως μέρος μιας διεργασίας που ονομάζεται χορογραφία, η οποία με τη σειρά της εκτελείται από επαγγελματίες του χώρου και περιλαμβάνει άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως την ηθοποιία και τη μιμητική. Θεωρείται μία από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το κλασικό μπαλέτο θεωρείται ως το πλέον δομημένο από τα είδη μπαλέτου, καθώς έχει ως βάση του τις παραδοσιακές χορευτικές τεχνικές. Οι χορευτές μπαλέτου χρησιμοποιούν τις λεγόμενες πουέντ που στην πραγματικότητα είναι παπούτσια χορού με ενισχυμένη μύτη, ώστε η μπαλαρίνα να μπορεί να σταθεί στα ακροδάκτυλα, δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται.

Τα παιδιά διδάσκονται μια ποικιλία βημάτων και κινήσεων, που οδηγούν στην καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους, της καλλιτεχνικής τους έκφρασης, της πειθαρχίας και της απόλυτης ακρίβειας και συγχρονισμού των κινήσεών τους, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν την ικανότητα να ελέγχουν το άγχος τους και να ερμηνεύουν μπροστά σε κοινό.

2017-11-08T18:40:37+00:00