Τηλ: 210 9374351-210 9374369|info@politexno.gr

Μπάσο

Ο ρόλος του είναι σχετικός με αυτόν του κοντραμπάσου στην συμφωνική ορχήστρα.
Δένει το ρυθμικό και το μελωδικό μέρος σε ένα group. Το σχήμα του και η κατασκευή του μοιάζουν με αυτά της ηλεκτρικής κιθάρας. Έχει 4 μεταλλικές χορδές που κουρδίζονται ΣΟΛ, ΡΕ, ΛΑ, ΜΙ.
Το μπάσο, στη σημερινή του μορφή, παύει οριστικά να είναι όργανο συνοδείας. Ο ρόλος του μπασίστα είναι καθοριστικός, γιατί δένει τους ρυθμούς με τις μελωδίες και τις συγχορδίες με τα σόλο. Φτιάχνει το σκελετό κάθε σύνθεσης και τοποθετεί διαβατικά στολίδια στο πέρασμά του.
Παίζεται με τα δάκτυλα αλλά και με πένα, όπως η ηλεκτρική κιθάρα και χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη μουσικής, blues, jazz ,pop, rock, heavy metal κ.α. Διάσημοι εκτελεστές στο είδος τους είναι οι: Paul Mc Cartney, Jack Bruce, John Paul Jones, Roger Waters, Steve Harris, Stanley Clark, Jaco Pastorius, John Pattitucci κ.α. Επινοήθηκε και κατασκευάστηκε από τον  CLARENCE LEO FENDER το1951.
Τελευταία έχουν κατασκευαστεί μπάσα με 5 χορδές (με την προσθήκη μίας χαμηλής ΣΙ χορδής) και με 6 χορδές, με μια επιπλέον ΝΤΟ στην ψιλή περιοχή.
Οι σπουδές στο ηλεκτρικό μπάσο χωρίζονται σε 4 κύκλους, όπου διδάσκονται θεωρεία, πρακτική εξάσκηση, συνοδεία τραγουδιών, αυτοσχεδιασμός.
Γνωστοί μπασίστες: Οι λίγοι γνωστοί μπασίστες έρχονται από το χώρο της ροκ μουσικής ως μέλη συγκροτημάτων (π.χ. Ροτζερ Γουότερς των Πινκ Φλόιντ, Τζον Πολ Τζόουνς των Λεντ Ζέππελιν κ.ά.) και από το χώρο της τζαζ (π.χ. Βίκτορ Γούουτεν).

Διδάσκει:
Ντάνης Γιώργος

2020-09-26T08:34:00+00:00